Wat een mooie dag...



"Wat een mooie dag, wat een mooie dag", is waarschijnlijk door ons aller hoofden gegaan op een moment in de laatste paar dagen. Maar was de dag wel zo mooi? Een goede vriend van me die, 'allochtoon' zijnde, wat minder last heeft van het Nederlandse weer-trauma maakte me erop attent dat het nog lang geen zomer is. "Zomer", zo zei hij, "is het wanneer er mensen naakt over straat gaan". En daarmee maakte hij natuurlijk een goed punt.

Een Nederlandstalige oudemannenpopgroep waarvan ik absoluut geen fan ben bracht mijn twijfel subtiel onder woorden in hun nummer 'Mooi dag' ("Wat een mooie dag, wat een mooie dag... voor de dood"). Het gerucht ging dat de jonge barleaan die enkele jaren geleden zichzelf van het leven beroofde, een fervente fan van deze oude mannen, hiertoe geinspireerd was mede door dit lied.

Maar ja, mooie dag, dat was het zeker - overdag. Want 's avonds, 's mooie zomeravonds wel te verstaan, is de dag minder mooi en de nacht des te sterker aanwezig. Want het contrast met de nacht is groter op zo'n mooie dag.

Wat is het weer toch een prachtig excuus om te converseren...

No comments: